Z innej beczki

Woda destylowana

Jazdy pod namiot wiele uczą. Nie każdy o tym wie, ale będąc pod namiotem jesteś zdany na siebie. Musisz sobie radzić. Pod namiotem nie masz kranu z bieżącą wodą… nieraz nie masz w ogóle wody i co wtedy? Namiot uczy życia. Poza tym jeżdżąc autostopem pod namiot, spotykasz nowych ludzi, rozmawiasz, dowiadujesz się czegoś np. tego czym różni się woda destylowana od wody po osmozie? Pamiętam jak jechałem z Mariuszem, to był ciekawy człowiek – hydraulik i bardzo ciekawy autostop.

O co tak naprawdę chodzi?

Woda uzdatniana systemem filtracji RO, do której służy odwrócona osmoza jest tak czysta, iż często porównywana jest z wodą destylowaną. Jednak to woda zdecydowanie lepsza pod względem smakowym i ilości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Powodem tego jest fakt, iż w chwili gotowania pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie o2 i co2, którego nie brakuje w wodzie przepuszczonej przez filtry do wody. Gazy te mają istotny wpływ na smak wody. Przykładem tego może być fakt, iż wody górskie nasycone tlenem, należą do wód miękkich i zaliczane są do pierwszej klasy czystości. Dwutlenek węgla stosowany jest do nasycania gazem wód mineralnych w celu polepszenia jej smaku. Dodatkowo destylacja wody nie eliminuje wszystkich produktów chlorowania wody. Pewne związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, mające mniejszy moment wrzenia od wody, przechodzą z parą do wody uzdatnionej. W taki sposób nie pozbywamy się niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego właśnie śmiało można stwierdzić, że odwrócona osmoza daje wodę smaczniejszą oraz zdrowszą niż woda po destylacji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *